Nowi Parkowicze i ich pomysł na biznes

Nowi Parkowicze i ich pomysł na biznes

Do Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia właśnie dołączyła firma, która zamierza zrewolucjonizować branżę napojów i wprowadzić kombuchę na polski rynek.

 

Kombucha i jej niezwykłe właściwości

Lekko musujący napój o słodko-kwaśnym smaku. Powstaje w procesie fermentacji z tzw. „japońskiego grzybka”, wyglądem przypominającego meduzę. W rzeczywistości są to bakterie i drożdże żyjące w symbiozie.

Napojowi przypisuje się wiele wartości leczniczych, które zostały potwierdzone w badaniach na liniach komórkowych i zwierzętach.. Spożywanie napoju z kombuchy powoduje u myszy obniżenie poziomu cukru we krwi. Napój wywiera ponoć także pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Ze względu na obecność cukru jest niewskazany w przypadku osób chorych na cukrzycę. Z kolei z uwagi na możliwą zawartość alkoholu w napojach z kombuchy, dochodzącą niekiedy do 2%, nie jest on zalecany dzieciom i kobietom w ciąży.

 

Rewolucyjny pomysł

Mariusz Jakubowski – Better Industry: – Od dłuższego czasu interesowałem się kombuchą i obserwowałem rynek. Prowadząc badania zrozumiałem, że to nie tylko nauka, ale i spore możliwości biznesowe. Wtedy zgłosiłem się do konkursu Gdyński Biznesplan z projektem o nazwie Fairmental, który zakładał produkcję kombuchy na niewielką skalę. Dzięki możliwościom, jakie daje Pomorski Park Naukowo Technologicznym, a przede wszystkim tutejsze laboratorium, okazało się, że rozwiązania technologiczne można wdrożyć również na szersza skalę. Innymi słowy, to tutaj ma powstać uniwersalna receptura z kombuchy, którą będzie można dzielić się z firmami, działającymi na rynku napojów. Chcemy także namnażać kultury starterowe w bezpiecznych warunkach i dzielić się nimi z odbiorcami prywatnymi. Dzięki temu każdy pasjonat będzie mógł wytwarzać kombuchę w swoim domu.

 

Trudny biznes

– Kombucha jest trochę jak piwa belgijskie – dodaje z uśmiechem. – Czyli nie wiadomo co wyjdzie, jaka będzie w smaku, czy to będzie proces powtarzalny na skalę przemysłową i ile będzie miała alkoholu. W założeniu kombucha powinna być napojem bezalkoholowym. Podróżując i dzieląc się swoim doświadczeniem zrozumiałem, że potrzebne są rozwiązania technologiczne, pozwalające na produkcję tego napoju na skalę przemysłową. Są firmy, jak Humm Kombucha (Kalifornia), która opracowała swoje specjalne rozwiązania. Przedstawiciele firmy oznajmili jednak, że tylko 3% firm na tym rynku jest sobie w stanie na taką produkcję pozwolić. Pomyślałem że pora na podniesienie sobie poprzeczki i stworzenie rozwiązania, które będziemy w stanie wykorzystać na polskim i europejskim rynku, które jednocześnie będzie tańsze w zastosowaniu.

 

Nielegalna Lemoniada

Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły i zanim idealna receptura na napój z kombuchy, powstanie w zaciszu gdyńskiego laboratorium i zrewolucjonizuje rynek napojów rzemieślniczych, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry już badają rynek za pomocą pierwszej, wyprodukowanej przez siebie partii napojów gazowanych. Mariusz Jakubowski: – Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania na rynek Naturalnie Gazowanej Lemoniady, która również powstaje w specjalnym procesie fermentacji. Chcemy sprawdzić, jak funkcjonuje rynek produktów fermentowanych i rzemieślniczych. Proces opracowany na mikroskalę zadziałał także w dużych zbiornikach i już teraz wiemy, że napój jest naprawdę smaczny. Produkt będzie dostępny pod marką Nielegalna w najlepszych trójmiejskich lokalach, chociaż zainteresowanie jest tak duże, że zapytania wysyłają właściciele i menadżerowie także spoza Trójmiasta.

powrót