W Bio Laboratorium | PPNT Gdynia pięciu studentów trójmiejskich uczelni zajmowało się projektem firmy ARONPHARMA. Celem było przebadanie potencjału preparatów polifenolowych pochodzących z owoców jagodowych i ich wpływu na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Polifenole to naturalnie występujące związki chemiczne. Ich liczne właściwości biologiczne odpowiadają za szereg procesów zachodzących w organizmie. Mają działanie antyoksydacyjne, immunomodulacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe.
Coraz większe zanieczyszczenie środowiska, tempo życia oraz brak zbilansowanej diety zaburzają naturalne funkcje organizmu. Z czasem, ma on mniejszą zdolność do samodzielnego zwalczania skutków działania reaktywnych form tlenu (ROS), wytwarzanych podczas normalnych funkcji organizmu, co może doprowadzić m. in. do wystąpienia stresu oksydacyjnego. Fitofenole (polifenole pochodzenia roślinnego), a w szczególności antocyjany z owoców aronii i czarnego bzu, tłumią ROS i zapobiegają szkodliwym efektom wywoływanym w komórkach.
Najwięcej bioaktywnych fitofenoli pochodzi z roślin. Owoce jagodowe, m.in. aronia (Aronia melanocarpa) są jego bogatym źródłem.
Wiedza na temat wzajemnych oddziaływań pomiędzy bakteriami, a związkami polifenolowymi zawartymi m. in. w standaryzowanym ekstrakcie z aronii – AronVitTM, ma olbrzymi potencjał rynkowy oraz wpływ na prozdrowotne właściwości produktów spożywczych otrzymywanych przy wykorzystaniu bakterii fermentacji mlekowej.
Prawidłowe formułowanie polifenoli z probiotykami może wywierać synergiczny wpływ na zdrowie, w tym na układ sercowo-naczyniowy, trawienny, nerwowy, oddechowy oraz immunologiczny.
Obecnie polifenole wykorzystywane są w preparatach kosmetycznych, leczniczych, okołoleczniczych oraz suplementach diety.
Projekt realizowany dla firmy ARONPHARMA miał na celu określenie i analizę różnych kombinacji i stężeń ekstraktów polifenolowych, ich wpływ na ilość i właściwości bakterii probiotycznych oraz patogennych. Badacze zajęli się również ustalaniem najniższego stężenia stymulującego wzrost bakterii probiotycznych.
powrót