Jak uwarzyć piwo na przemysłową skalę, opracować recepturę kosmetyku czy sprawdzić jakość żywności lub suplementów, których jesteśmy producentem? W sukurs przedsiębiorcom idzie PPNT Gdynia | Bio Laboratorium, które właśnie poszerzyło ofertę świadczonych usług o nowe, przeznaczone dla branży spożywczej.
Na co dzień w parkowym laboratorium przedsiębiorcy mogą sprawdzić czy kosmetyki lub woda przeznaczona do spożycia są wolne od zanieczyszczeń w postaci bakterii czy zarodników pleśni. PPNT Gdynia | Bio Laboratorium realizuje także badania z zakresu właściwości fizykochemicznych wody, analiz chemicznych żywności, piwa oraz próbek środowiskowych, które pozwalają m.in. określić ich ewentualne zanieczyszczenie pestycydami.
Żywność i napoje funkcjonalne
W tym roku pakiet badań, jakie można zlecić parkowym ekspertom poszerzył się o usługę oznaczania zawartości witaminy C i polifenoli w produktach spożywczych za pomocą chromatografii cieczowej. Kolejna to badanie pozwalające na oznaczenie profilu metabolitów w piwie za pomocą chromatografii gazowej. Kto będzie mógł z nich skorzystać? Podobnie jak w pozostałych wypadkach, badania mogą zlecać zarówno firmy zlokalizowane w Parku, jak i podmioty zewnętrzne, które do rozwoju swoich produktów i usług potrzebują wiarygodnych wyników. Bez wątpienia jednym z takich zleceniodawców jest branża spożywcza. – Szczególnie w okresie wiosenno-zimowym sięgamy po produkty farmaceutyczne zawierające witaminę C lub te naturalne, zawierające tę witaminę. Bio Laboratorium dysponuje odpowiednią aparaturą niezbędną do oznaczania zawartości witaminy C w wybranym produkcie spożywczym bądź suplemencie, by umożliwić ich wprowadzenie na rynek lub też skontrolować jakość obecnych już na rynku. – tłumaczy dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra – kierownik PPNT Gdynia | Bio Laboratorium.
W Polsce szybko rośnie rynek napojów funkcjonalnych, tj. yerba mate, kombucha czyli tych o konkretnym działaniu prozdrowotnym, zawierających m. in. polifenole i witaminy. Poziom ich zawartości w poszczególnych produktach można dokładnie oznaczyć w parkowym laboratorium za pomocą spektrofotometrii oraz chromatografii.
Historyczne receptury
W równie szybkim tempie wzrasta liczba rzemieślniczych browarów, próbujących odtwarzać stare, często regionalne receptury. Jednak odtworzyć to jedno, natomiast uzyskać taki sam napój o dokładnie takiej samej barwie czy charakterystycznej goryczce za każdym razem jest już sztuką. Pomóc rzemieślnikom mogą badania profilu metabolitów obecnych w piwie, które właśnie dołączyły do oferty Bio Laboratorium. – Oferta badań nad piwem skierowana jest głównie do browarów, ale również osób, które amatorsko warzą piwo i chcą opracować jego dokładną recepturę i proces technologiczny, który zagwarantuje osiąganie za każdym razem tego samego efektu. – opowiada dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra.
Skąd pomysł na to, by rozbudować ofertę laboratoryjną skierowaną do przedsiębiorców?
– Dzięki naszej lokalizacji oraz możliwości ciągłego kontaktu z firmami realizującymi innowacyjne projekty mamy szansę wsłuchiwać się w potrzeby rynku i dostosowywać się do ich oczekiwań. Stąd decyzja, by poszerzyć pakiet usług świadczonych przez nasze Bio Laboratorium dla branży spożywczej, w tym szybko rozwijającej się piwowarskiej – wyjaśnia dr Jolanta Grzenkowicz – Wydra.
Jak podkreślają parkowi eksperci, rynek cały czas się zmienia, a za tymi zmianami pojawiają się kolejne potrzeby przedsiębiorców. Z pewnością więc oferta laboratoryjna będzie wychodzić im naprzeciw. Kto wie, być może wyniki uzyskane w gdyńskim laboratorium przyczynią się nie tylko do wprowadzania nowych produktów i usług na rynek, ale będą początkiem jakieś przełomowego odkrycia?
Poznaj wszystkie usługi naszego Bio Laboratorium TUTAJ.
powrót