Pomorskie Spotkania Piwowarów

budynek III

kiedy: 16.03.2019, godz. 9:00-15:05

gdzie: PPNT Gdynia, budynek III

wstęp: płatny, wymagana rejestracja: http://spotkaniapiwowarow.pl/rejestracja/

 

Czym są PSP?
Celem PSP jest integracja środowiska piwowarskiego poprzez omówienie kondycji branży, sposobów jej promowania i wypracowania strategii rozwoju marki browarniczej.
Zaproszeni goście opowiedzą o sukcesach i bolączkach branży piwowarskiej w Polsce. Organizatorzy zapowiadają bardzo różnorodną tematykę wystąpień; od zagadnień naukowo-technologicznych procesu warzenia piwa po tematykę z zakresu prawa i sposobów finansowania piwnego biznesu.
Wśród zaproszonych ekspertów znajdą się m.in. laureat ubiegłorocznego konkursu Czerwonej Róży – Mariusz Jakubowski, który opowie o kombuchy i jej zastosowaniu w browarnictwie, Henry Shelonzek (BioWar) – jeden z założycieli „Mad Driver”, pierwszej polskiej firmy specjalizującej się w produkcji bezalkoholowych piw rzemieślniczych oraz twórca pierwszych polskich płynnych drożdży – Filip Paprocki (Fermentum Mobile).

Do kogo skierowane są PSP?
PSP są wydarzeniem skierowanym do osób zainteresowanych rozwojem branży piwowarskiej,
a w szczególności do:

– piwowarów rzemieślniczych
– piwowarów regionalnych
– piwowarów restauracyjnych
– piwowarów domowych
– pasjonatów piwowarstwa.

Dlaczego warto się zapisać?
Pomorskie Spotkania Piwowarów stworzone są dla ekspertów, praktyków i osób poszukujących wysokiej jakości wyrobów. Jest to okazja do nawiązania dialogu i zdobycia przydatnych kontaktów.
Przede wszystkim jednak, PSP to świetna atmosfera sprzyjająca wymianie nabytych doświadczeń oraz przekazaniu najnowszych trendów i pomysłów na działania.

Program:
9:00-9:15 Rejestracja uczestników
9:15-9:30 Rozpoczęcie, przywitanie uczestników, gości i prelegentów
9:30-10:10 Bakteryjne i drożdżowe szczepy piwne wykorzystywane w produkcji piw niskoalkoholowych
Henry Shelonzek – Mad Driver

10:10-10:50 Metody produkcji piw niskoalkoholowych – przegląd dostępnych technologii
Filip Paprocki – Fermentum Mobile

10:50-11:30 Crowdfunding jako forma pozyskiwania dodatkowego kapitału do rozwoju browaru
Tomasz Brzostowski – Browar Brodacz

11:30-11:50 Przerwa kawowa

11:50-12:30 Kombucha – aspekty naukowe i praktyczne. Szansa dla browarów?
Mariusz Jakubowski Better Industry

12:35-13:05 Zastosowanie drewnianych beczek w piwowarstwie
Bartosz Nowak Blog Małe Piwko

13:05-13:45 Znakowanie piwa na etykiecie – jak prezentować informacje obowiązkowe, nieobowiązkowe oraz respektować prawa własności intelektualnej
Dawid Siedlecki – Browar Paragraf

13:50-14:05 Przerwa kawowa

14:05-14:25 Biofilm – zagrożenie dla browarów kraftowych i  restauracyjnych.

– Maciej Szczepanik – (Kersia)

14:30-14:45 Oznaczanie zawartości Pediococcus ssp. i Lactobacillus ssp. w piwie i wpływ bakterii na smak piwa
Klaudia Pinkasiewicz –BioLab | PPNT Gdynia

14:45-15:05 Analizy chemiczne piwa
Anna Wobalis – BioLab | PPNT Gdynia

14:05-14:30 Podsumowanie spotkania. Panel dyskusyjny

 

Program wydarzenia może ulec zmianie.

 

Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/1889215524520766/

 

powrót